Sommarsolstånd 2021


Sommarsolstånd imorgon

Sommarsolståndet kallas den tidpunkt då solen står som högst på norra halvklotet. Då är natten här som kortast under året och dagen som längst.

Det blir inte riktigt mörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning. Under natten råder skymning, som övergår direkt i gryning. Från polcirkeln och norrut går solen inte alls ner, till exempel i Kiruna.

Tidpunkten för sommarsolståndet varierar något år från år. Natten före eller natten efter sommarsolståndet är årets kortaste söder om polcirkeln. I praktiken förändras nattens liksom dagens längd ytterst lite under några veckor kring sommarsolståndet.

I år inträffar sommarsolståndet måndagen den 21 juni klockan 05.32 lokal svensk tid. Det betyder att det är måndagen som är årets längsta dag och att natten mellan söndag och måndag är årets kortaste natt.

Text hämtad från SVT

Bild från Wikipedia

7 tankar om “Sommarsolstånd 2021

 1. Pingback: Sommarsolstånd 2021 - Blogghubb

 2. Nu går det åt andra hållet igen och det var inte länge sedan vi väntade på våren. Än är jag glad att jag aldrig behöver ficklampan när jag går med vovven 😀
  Det är en väldigt bra text om sommarsolståndet.
  Ha en trevlig ny vecka!

  Gillad av 2 personer

  • Det känns lite vemodigt att det går mot mörkare tider igen , men det tar ju ett tag innan det märks på allvar!
   Texten kan jag ju tyvärr inte ta åt mig äran för hahaha! Men den är bra och kortfattad utan en massa onödigt invecklade förklaringar!
   Ha en fin ny vecka du med!

   Gillad av 1 person

 3. Ja … tiden går! En bra sammanfattning om sommarsolståndet – och japp, nu vänder det. Inte mig emot egentligen – jag längtar till hösten med svalare luft och förhoppningsvis god svampskörd 🙂 Vi hade åskväder och en kraftig regnskur i natt – underbart!
  Ha nu en bra vecka – är det semester snart, eller?

  Gillad av 2 personer

  • Svalare väder längtar man verkligen till men mörkret inte lika mycket. Hösten går bra man sen blir det jobbigt med mörker redan innan klockan är fyra! Vi fick ett kort åskväder igår kväll och ett på morgonen men bara 2,7 mm regn som torkade upp innan det hann ner suck! Jag har sen semester i år så jag får vänta till vecka 30. Hoppas att det inte är lika varmt då!
   Ha en fin vecka du med!

   Gillad av 1 person

  • Jag lider också av värmen! Det är inte skönt alls! Hela naturen är ju sönderbränd igen. Vi fick ett kort åskväder igår kväll och ett på morgonen men bara 2,7 mm regn. Sen sol och blåst igen så det hann inte ens ner innan det torkat upp!
   Önskar dig en bra vecka också!

   Gillad av 1 person

Säg vad du tycker

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.