Vår resa till Norrland


Dag 5

Den här dagen besökte vi mina gamla hemtrakter Porjus, där jag växte upp, och Jokkmokk där jag är född.
Porjus kände jag igen mycket i och det var verkligen roligt att gå på min barndoms gata igen efter alla dessa år! Många minnen kom till liv och jag kunde se framför mig hur vi gick upp till farmor som bodde längre upp på gatan och som alltid hade godis till oss när vi kom. Eller hur vi gick mot skogen och åkte skidor i spåren där. Eller när lämmeltågen kom över gårdsplanen utanför vårt hus. Tyvärr fanns inte just vårt hus kvar men de som var där var liknande vårt så det kändes ändå lite som ”hemma”. Vi såg kraftverket där pappa jobbade i många år också. Här kommer lite bilder från min lilla hemby Porjus! Tyvärr har jag inte så många bilder eftersom jag mest filmade. Vilket jag lite ångrar nu.

Efter Porjus gick färden vidare till Jokkmokk där jag är född. Vi besökte Jokkmokks tenn och fick se hur de tillverkar smycken och mycket annat i tenn helt för hand. De var verkligen skickliga. Efter det besökte vi Ajtte samemuseum. Du kan läsa mer om utställningarna här.

Här lite bilder från Jokkmokks tenn, samemuseet och från vår promenad i Jokkmokk. Det kändes väldigt konstigt att gå där och veta att jag föddes där för 61 år sedan. Men som med så mycket annat så fanns så klart inte BB kvar längre.

Och här lite bilder från museet.

Efter detta så gick vi på jakt efter lite mat. Så här kommer lite bilder från Jokkmokk city!

Det sista stoppet den här dagen var storforsen i Älvsbyn. Här har jag också varit ett antal gånger som barn, men det här var första gången som vuxen. Och jag antar att även det har förändrats mycket under tidens gång. Förutom själva forsen såklart. Här lite bilder från den storslagna och vackra Storforsen.

Slutligen ett par filmer från forsen som jag lagt upp på Youtube.

Det blev ett lååååångt inlägg från en lång dag. Hoppas att ni orkade följa med ända till slutet. 😉

4 tankar om “Vår resa till Norrland

 1. Japp. jag orkade. Du tog inte så många bilder?? Det var massor med bilder i det här inlägget 😀 Jag är ganska säker på att jag också hade köpt älgen. Vad fin den är.
  Vet precis hur det känns när man ser sina barndomstrakter igen. Har också gjort det när min mamma fyllde 80 år. Man får riktiga ”flashbacks”
  Livet i en ostkupa tyckte jag var rolig och underbara bilder på forsen.
  Ha en trevlig ny vecka och ta hand om dig!

  Gillad av 1 person

  • Vad kul att du orkade ända till slutet! Jo det blev ganska många bilder i inlägget men när jag kollar på alla bilder jag tog så är det inte så mycket jämfört med vad jag brukar hahaha! Det blev desto mer filmer men de blev inte riktigt som jag hoppats tyvärr. Det blev ju mycket filmande från tåget och bussen och det är inte så lätt att få bra filmer då. Men det är minnen och de är värda mycket!
   Ha en fin ny vecka och ta hand om dig också!

   Gillad av 1 person

 2. Härligt inlägg från resan – och det var absolut inga problem att orka! Vi åkte ju den där vägen när vi åkte norrut och jag känner igen mycket av det du visar på bilderna. Jokkmokk är ju inte så stort – och det jag minns mest är nog den fina björkallén och ICA:s skylt med renarna 🙂 Så fin älg du köpte! Den skulle jag nog inte heller kunnat motstå!
  Roligt att se alla alla variationerna på samedräkten – de är verkligen vackra!
  Jag har ju nära till min barndoms gator, men även jag känner nostalgin när jag stannar till där, såhär drygt 50 år efter att jag lämnade barndomshemmet.
  Storforsen är verkligen en mäktig upplevelse!
  Tack för att du låter oss följa med!
  Önskar dig en ny fin vecka!

  Gillad av 1 person

  • Tack Anki för att du hängde med på det här långa inlägget. Ja att se sin barndoms gata igen var nog resans höjdpunkt även om det i och för sig inte är så mycket att se där. Men det var ju inte det som var det viktigaste för mig utan just att det var ”min” gata för så längesedan.
   Visst är samedräkterna fina! Och Storforsen är verkligen vacker!
   Önskar dig en fortsatt fin vecka!

   Gillad av 1 person

Säg vad du tycker

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.